ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΑΣΠΙΣ

Το αντιτορπιλικό «Ασπίς» ναυπηγήθηκε από το 1905 έως το 1906 στα ναυπηγεία Vulkan του Στετίνου της Γερμανίας (σημερινό Στέτσιν της Πολωνίας) κατόπιν παραγγελίας της Ελλάδας.

Ήταν ίδιου τύπου με τα αντιτορπιλικά «Βέλος», «Δόξα» και «Νίκη».

Το εκτόπισμά του ήταν 355 τόνοι, το μήκος του 67,5 μέτρα, το πλάτος 6,75 μέτρα, το βύθισμά του 1,8 μέτρα, η πρόωση του 6.700 Hp, με δύο μηχανές τετρακύλινδρες, διπλέλικο, με ταχύτητα 31 μίλια και πλήρωμα 70 άτομα.

Για οπλισμό έφερε 2 ταχυβόλα των 76 χιλιοστών Χότσκις, 4 ταχυβόλα των 55 χιλιοστών Χότσκις και 2 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 45 εκατοστών. Μετά τη μετασκευή του 1927 έφερε 2πυροβόλα 88 χιλιοστών/30 και 1 αντιαεροπορικό πυροβόλο 40 χιλιοστών.

Με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων συμμετείχε στην κατάληψη της Λήμνου μαζί με τα παλαιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και τα λοιπά αντιτορπιλικα εκτός της «Σφενδόνης», «Λόγχης», «Θύελλης» και «Ναυκρατούσας» τα οποία είχαν κινηθεί προς την Τένεδο, για να αναλάβουν περιπολίες μπροστά από τα Στενά των Δαρδανελλίων. Αφού κατέλαβαν τη Λήμνο μαζί με άλλα αντιτορπιλικά, διενεργούσαν εποπτεία στα Στενά, ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου.

Κατά τη ναυμαχία της Έλλης (3/12/1912) βρισκόταν μαζί με τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά και τορπιλοβόλα μεταξύ Ίμβρου και Τενέδου, στο δυτικό άκρο του χώρου όπου διεξήχθη η ναυμαχία.

Στις 2 Ιανουαρίου το «Ασπίς» περιπολούσε μπροστά από τα Δαρδανέλλια και τηλεγράφησε επειγόντως την πληροφορία ότι Τουρκικό καταδρομικό (ήταν το «Μετζηντιέ), συνοδευόμενο από αντιτορπιλικό, βρισκόταν δυτικά των Μαυρονησίων δηλ. στην έξοδο των Δαρδανελλίων μεταξύ Ίμβρου και Τενέδου. Παρά τις συνεχείς συνεννοήσεις με τον Ναύαρχο διατάχθηκε το «Ασπίδα» και το «Νίκων» να τορπιλίσουν το καταδρομικό, αλλά ο σκοπός δεν επετεύχθηκε.

Επίσης, έλαβε μέρος και κατά τη ναυμαχία της Λήμνου (5/1/1913). Λίγο πριν την έναρξη της ναυμαχίας βρισκόταν σε περιπολία μαζί με το «Λέοντα», ο οποίος ανέφερε την εμφάνιση του εχθρού, και έσπευσε προς τον Μούδρο, έχοντας πίσω του τον Τουρκικό στόλο. Κατά τη ναυμαχία αρχικά βρισκόταν μαζί με τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά. Αριστερά και δεξιά του βρισκόταν τα ανιχνευτικά. Ακολούθως και πριν την ναυμαχία βρέθηκε δεξιά της κύριας δύναμης και στο μέσο των θωρηκτών και των ανιχνευτικών.

Εκτός από τους Βαλκανικούς πολέμους έλαβε μέρος και στους πολέμους του 1917/1922 και 1940/1945.

Στις 10 Ιανουαρίου του 1921 κατά τη διάρκεια επιθετικής αναγνωρίσεως στην ακτή του Μαρμαρά σκοτώθηκε ο Ανθυποπλοίαρχος Εμμ. Φακίδης που ανήκε στο πλήρωμά του.

Μετά το 1925 έως το 1927 έγινε γενική μετασκευή του.

Παροπλίσθηκε το 1945 λίγο μετά την απελευθέρωση.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.