ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (6/10/1912)

Η Ελασσόνα είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που απελευθέρωσε ο Ελληνικός στρατός το 1912 μετά από σύγκρουσή του με τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Μετά τη μάχη μόνο ερείπια υπήρχαν στην Ελασσόνα και λείψανα από έπιπλα σπιτιών που είχαν καταστραφεί από τους ίδιους τους μπέηδες πριν αναχωρήσουν, για να μην πέσουν στα χέρια των Ελλήνων. Έμειναν άθικτες όμως τεράστιες αποθήκες στην πόλη γεμάτες κριθάρι.

Σαράντα Έλληνες στρατιώτες, υπήκοοι, ωστόσο, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δέχτηκαν με χαρά τους Έλληνες και πήγαν με το μέρος των αδελφών τους. Στη μάχη της Ελασσόνας σκοτώθηκαν οι ανθυπολοχαγοί του πεζικού Μακροδήμος και Μπούκης και 15 οπλίτες. Το σύνολο των τραυματιών Ελλήνων ήταν 65. Πολλά λάφυρα του τουρκικού στρατού έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων. Μεταξύ αυτών 1.000.000 φυσίγγια Μάουζερ. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τα σύνορα, για να εμποδίσουν τους Έλληνες να προελάσουν.

Η είσοδος του Ελληνικού στρατού στην πόλη χαιρετίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με μεγάλο ενθουσιασμό από τους κατοίκους της που βγήκαν στους δρόμους, για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους, ενώ οι καμπάνες της πόλης χτυπούσαν χαρμόσυνα όλη την ημέρα. Η απελευθέρωση της Ελασσόνας εορτάζεται ως σήμερα από τους κατοίκους της κάθε χρονιά με τη γιορτή μνήμης, τα «Ελευθέρια».

Κατάληψη της Δεσκάτης 6/10/1912

Τη Δεσκάτη και τα Γρεβενά απελευθερώνονται ταυτόχρονα από το ανεξάρτητο απόσπασμα Ευζώνων με Διοικητή τον Συνταγματάρχη μηχανικού Στέφανο Γεννάδη, με Επιτελείο του τον Αντισυνταγματάρχη μηχανικού Ιωάννη Γεωργιάδη καιν Υπολοχαγό μηχανικού Γεώργιο Αφθονίδη.

Το απόσπασμα αυτό αποτελούταν από το 1ο Τάγμα Ευζώνων με Διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη πεζικού, Ιωάννη Καμπούρη, το 4ο τάγμα Ευζώνων με Διοικητή τον Ταγματάρχη πεζικού Βασίλειο Βέλλο, μια Διμοιρία Πολυβόλων και ομάδα Ιππικού (10 ιππείς) με επικεφαλή Υπαξιωματικό.

Κινήθηκαν από την πλευρά της Καλαμπάκας και αφού πέρασαν το χωριό Τσούκα (Φωτεινό) κινήθηκαν προς την κατάληψη της Δεσκάτης.

Η μάχη κράτησε πολλές ώρες. Ο Αρχηγός του Μηχανικούς Ταγματάρχης Γεννάδης, διέταξε έφοδο. Οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν. Η πόλη καταλήφθηκε.

Το ιππικό με διοικητή τον Σούτσο εμπόδισε τους Τούρκους να προχωρήσουν. Τα ευζωνικά τάγματα τους περικύκλωσαν. Ο εχθρός καταδιώχθηκε προς τα Σέρβια.

Στις επιχειρήσεις κατάληψης της Δεσκάτης σκοτώθηκε ο Λοχαγός Μανουσάκης, ένας δεκανέας, 14 εν συνόλω οπλίτες, ενώ υπήρξαν και δύο οπλίτες τραυματίες.

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου παρέμειναν στη Δεσκάτη αναμένοντας διαταγές για τις επόμενες κινήσεις τους.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.