ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΘΩΡΗΚΤΟ ΨΑΡΑ

Το Θωρηκτό «Ψαρά» ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Forges et Chantiers de la Mediterranee, Granville στη Χάβρη της Γαλλίας με σχέδια του Γάλλου ναυάρχου Dupont.

Η έναρξη ναυπήγησης έγινε το 1885 και η καθέλκυσή του το 1890, οπότε και εντάχθηκε στην Ελληνική ναυτική δύναμη.

Ήταν ίδιου τύπου θωρηκτό με το «Ύδρα» και «Σπέτσαι».

Το εκτόπισμά του ήταν 4.900 τόνοι, το μήκος του 108 μέτρα, το πλάτος του 15,8 μέτρα, το βύθισμα 6,4 μέτρα, η πρόωση 6.700 Hp (με 2 μηχανές παλινδρομικές και 3 λέβητες) και με ταχύτητα 17,5 κόμβους.

Ο οπλισμός του αρχικά ήταν 3 πυροβόλα των 27 εκατοστών (2 ΠΡ και 1 ΠΜ), 5 πυροβόλα των 15 εκατοστών, 1 ταχυβόλο των 10 εκατοστών και 3 Τ/Σ. Αργότερα, προστέθηκαν 8 ταχυβόλα «Kane» των 65 χιλιοστών και μερικά ελαφρύτερα πυροβόλα.

Η θωράκισή του ήταν για την προστασία της ισάλου 12 με 30 εκατοστά, του καταστρώματος 7,5 εκατοστά και του κεντρικού πυροβόλου 35 εκατοστά.

Το θωρηκτό «Ψαρά» υπήρξε η έδρα της θωρήκτής Μοίρας (όταν Διοικητής ήταν ο Πλοίαρχος Κ. Σαχτούρης και κατόπιν ο Υποναύρχος Γ. Σταματέλλος).

Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 συμμετείχε με κυβερνήτη τον Αντιναύαρχο Κ. Χατζηκυριάκου. Το 1899 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μασσαλία στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ιδρύσεώς της. Εκπροσώπησε, επίσης, την Ελλάδα στις εορτές της στέψης του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Α. Μιαούλη. Έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου.

Στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως Σχολή Ναυτοδιόπων στον Πόρο.

Εκποιήθηκε και διαλύθηκε το 1932.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ (βιογραφικό)

Ο Ανδρέας Μιαούλης γεννήθηκε το 1869 στην Αθήνα ήταν γιος του Δημητρίου Δ. Μιαούλη και δισέγγονος του Ναύαρχου της Ελληνικής επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.

Εισηχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1884 και εξήλθε σημαιοφόρος το 1888.

Υπηρέτησε ως κυβερνήτης του θωρηκτού «Ψαρά» στους Βαλκανικούς πολέμους. Συμμετείχε ως κυβερνήτης του θωρηκτού «Ψαρά» στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου.

Έφτασε μέχρι το βαθμό του Υποναύαρχου «εν ενεργεία» και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντιναυάρχου.

Το 1910 διετέλεσε Υπουργός των Ναυτικών και το 1920 πληρεξούσιος (βουλευτής) Αττικοβοιωτίας.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.