ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

Δαγκλής Παναγιώτης

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1853. Ήταν στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Μαζί με το ναύαρχο, Παύλο Κουντουριώτη, απετέλεσαν την τριανδρία που οδήγησε στη δημιουργία της προσωρινής κυβέρνησης της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη (περίοδος Εθνικού Διχασμού). Νωρίτερα, ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού έδρασε για την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Στον Π. Δαγκλή παραδόθηκε από τον Τούρκο αξιωματούχο η πόλη των Ιωαννίνων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της «Ηπειρωτικής Εταιρίας» με έδρα τα Γιάννενα και οργάνωσε τη μυστική απελευθερωτική οργάνωση «Πανελλήνιος Οργάνωσις». Ο Π. Δαγκλής έφτασε ως το βαθμό του Στρατηγού. Τροποποίησε και βελτίωσε όπλο που έφερε το όνομά του: πυροβόλο Schneider Δαγκλή. Το 1914 αποστρατεύεται εκουσίως και αναμειγνύεται ενεργά στην πολιτική. Το 1916 έγινε Υπουργός στρατιωτικών και υποστήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη σύγκρουσή του με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Όταν ηττήθηκε ο Βενιζέλος στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920, ο Π. Δαγκλής ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων, δεν κατάφερε όμως ούτε ο ίδιος να εκλεγεί.

Πέθανε στην Αθήνα το 1924.

Δούσμανης Βίκτωρ.

Καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Ηπείρου. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1862. Υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Ο παππούς του, Αντώνιος Λευκόχειλος Δούσμανης, είχε δεσμούς αίματος με πριγκιπικούς οίκους και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ο αδελφός του Βίκτωρος, Σοφοκλής Δούσμανης, υπήρξε Ναύαρχος του Ελληνικού Ναυτικού. Ο Βίκτωρ Δούσμανης ήταν καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Υπήρξε υπαρχηγός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αργότερα, όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος διαδέχθηκε στο θρόνο της Ελλάδος το Γεώργιο Α΄, ο Β. Δούσμανης έγινε υπασπιστής του. Στον Κωνσταντίνο υπήρξε εξαιρετικά αφοσιωμένος. Δε φαίνεται, ωστόσο, να έτρεφε εκτίμηση για τους Ι. Μεταξά και Ξ. Στατηγό που, επίσης, πλαισίωναν τον Κωνσταντίνο.

Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά του Δούσμανη κυρίως κατά τον Β΄ Βαλκανικό.

Όταν ο Βενιζέλος, μετά τον διχασμό, επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και δημιούργησε κυβέρνηση, ο Κωνσταντίνος έφυγε στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο (1917) ο Δούσμανης εξορίστηκε στην Κορσική και καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο. Δε θανατώθηκε. Αποστρατεύθηκε το 1923.

Ήταν άνθρωπος αλαζονικός, παρότι καλλιεργημένος και ευρυμαθής.

Ασχολήθηκε και με τη συγγραφή: Υπήρξε διευθυντής σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας «ΠΥΡΣΟΣ». Έγραψε «Απομνημονεύματα», «Ιστορία του πολέμου του 1913» και έργα που αφορούσαν τη στρατηγική.

Ξενοφών Στρατηγός

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1869. Υπήρξε αξιόλογος στρατιωτικός και πολιτικός. Στη νεότητά του κατατάχθηκε στον Ελληνικό στρατό και εν συνεχεία σπούδασε στην Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους έγινε Υπαρχηγός στο Γενικό Επιτελείο και έφτασε ως το βαθμό του Υποστράτηγου.Το 1917 αποστρατεύτηκε, όμως εισήλθε και πάλι το 1920.

Το 1922 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου συγκοινωνιών.

Ήταν ένας από τους οκτώ κατηγορουμένους στην δίκη των εξ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. (Γλύτωσε την εκτέλεση μαζί με τον Γούδα). Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία. Αργότερα αμνηστεύτηκε, πήγε στην Ελβετία όπου και πέθανε σε ηλικία 58 ετών το 1927.

Συνέγραψε το έργο «Η Ελλάς εν Μικρά Ασία» όπου περιέχονται αρκετά ενδιαφέροντα ελληνικά διππλωματικά έγγραφα της εποχής.

Ιωάννης (Μιχαήλ) Μεταξάς

Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12 Απριλίου 1871. Ήταν γιός του Παναγή Μεταξά και της Ελένης Τριγώνη από το Αγρίνιο.

Στην Ιθάκη ο πατέρας του ήταν Έπαρχος. Ήταν γόνος του οικονομικά ξεπεσμένου Κεφαλληνιακού κλάδου των Αντζουλακάτων της παλαιάς Βυζαντινής οικογένειας των Μεταξάδων, ενώ η οικογένειά του διατηρούσε τον τίτλο του Κόμη. Είχε άλλα δύο αδέλφια (τον Νικόλαο, που νέος οδηγήθηκε σε ψυχιατρείο, και τη Μαριάνθη).

Τον Σεπτέμβριο του 1885 σε ηλικία 14 ετών ο Μεταξάς εισήλθε στη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επιλέγοντας το Σώμα Μηχανικών. Το 1890 εξήλθε από τη Σχολή ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού. Το 1894 τον συναντούμε στην τοπική φρουρά του Ναυπλίου, όπου ζει με την οικογένειά το, αφού και ο πατέρας του έχει μετατεθεί στο Ναύπλιο.

Το 1897 ο Ι. Μεταξάς μετατέθηκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών δίπλα στο θείο του Νικόλαο Μεταξά που ήταν τότε Υπουργός Στρατιωτικών. Αργότερα, μετατέθηκε στο Επιτελείο Αντιστρατήγου. Τότε γνώρισε τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και συνδέθηκε μαζί του με φιλία. Πολύτιμη πείρα κέρδισε από τη συμμετοχή του στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Το 1889 κέρδισε υποτροφία από τον Βασιλιά και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία, στην Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου από την οποία αποφοίτησε το 1902 με διακρίσεις. Εκεί δέχτηκε επιρροές από τον πρωσικό μιλιταρισμό.

Το 1912 λίγο πριν την έκρηξη του πρώτου Βαλκανικού πολέμου ο Βενιζέλος έστειλε τον Μεταξά στη Σόφια, για να διαπραγματευθεί τη στρατιωτική συνθήκη μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Στις 5 Οκτωβρίου η συνθήκη ειχε υπογραφεί. Μετά την υπογραφή της συνθήκης αναχώρησε για το Βελιγράδι και τέλος στις 17 Οκτωβρίου έφτασε στη Λάρισα, όπου είχε εγκατασταθεί το Γενικό Επιτελείο. Στην ιεραρχία του Επιτελείου ο Μεταξάς ήταν τέταρτος, αλλά οι περισσότεροι τον θεωρούσαν ως εγκέφαλο του Επιτελείου.

Συμμετείχε σε όλες τις μάχες του Α΄ Βαλκανικού πολέμου. Μαζί με τον Δούσμανη διαπραγματεύτηκε την παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες από τον Ταχσίν (Ταξίν) Χασάν πασά.

Το σχετικό πρωτόκολλο υπεγράφη στις 26 Οκτωβρίου 1912 με το οποίο παραδόθηκε ο Τούρκος Ταξίν Χασάν πασάς με όλο το σώμα στρατού που διοικούσε. Το 1917 ο Μεταξάς ίδρυσε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων το οποίο κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή χωρίς, ωστόσο, να συγκεντρώνει θεαματικά ποσοστά.

Το 1936 ευνοϊκές συγκυρίες τον οδηγούν στη θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Δυστυχώς, πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος 4ης Αυγούστου 1936. Κυβέρνησε ως το θάνατό του το 1941.

Ελαφρυντικά του δικτάκτορα Μεταξά στη συνείδηση του ελληνικού λαού θεωρήθηκαν: η αρνητική του απάντηση στο φασιστικό Ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, καθώς και η ταχεία προπαρασκευή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδος ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 και της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα την άνοιξη του 1941.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.