ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΝΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Γεννήθηκε το 1768 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Κρήτης. Έλαβε μέρος και διακρίθηκε στην επανάσταση του 1821. Το 1830 έφυγε για την Πελοπόννησο. Εκεί έλαβε το βαθμό του Εκατόνταρχου. Πέθανε μακριά από την Κρήτη σε πολύ μεγάλη ηλικία (97 ετών).

ΝΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΗΣ

Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1795. Γιος του Μιχαήλ Νιώτη. Πολέμησε μαζί με τον πατέρα του στην Επανάσταση του 1821. Στην Πελοπόννησο για τους αγώνες του έφτασε στο βαθμό του Πεντακοσίαρχου. Επιστρέφει στην Κρήτη το 1841 και συμμετέχει στην επανάσταση ως το τέλος της. Επέστρεψε και πέθανε στην Πελοπόννησο το 1868.

ΞΕΤΡΥΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΗΣ

Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1797. Πολέμησε επικεφαλής συγχωριανών του κατά την Επανάσταση που ξέσπασε το 1821. Για τη μαχητικότητά του και αυτοθυσία του στους αγώνες εναντίον των Τούρκων έλαβε το βαθμό του τριακοσίαρχου.

Ο Ξετρύπης ως και το 1830 συνεχίζει να πολεμά τις Τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις που δρουν στην Κρήτη. Φεύγει για την Ελλάδα και εκεί υπηρετεί στη Βασιλική Φάλαγγα με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Διακρίθηκε αργότερα στην Κρήτη σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων από το 1841 και μετά.

Πέθανε στην πατρίδα του το 1872.

ΠΛΕΥΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Γεννήθηκε στα Ανώγεια γύρω στα 1790. Πολέμησε στις επαρχίες των Χανίων και του Ρεθύμνου, όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821. Το 1822 διετέλεσε Επίσκοπος Ρεθύμνης. Τον ίδιο χρόνο συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε μαζί με άλλους προκρίτους.

Τελικά, το μένος των Τούρκων ξέσπασε πάνω του, καθώς παραδόθηκε στον τουρκικό όχλο και δολοφονήθηκε δι' απαγχονισμού.

ΣΚΟΥΛΑΣ

Από τη γνωστή οικογένεια των Σκουλάδων των Ανωγείων. Δε γνωρίζουμε το όνομά του το βαφτιστικό, όμως αναφέρεται για τον ηρωισμό του από πολλές πηγές. Σκοτώθηκε το 1833 στη μάχη του Γαράζου.

ΣΜΠΟΚΟΣ ή ΣΜΠΩΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1780. Σπουδαίος οπλαρχηγός. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 ως αρχηγός των Ανωγειανών πολέμησε σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Πολέμησε ως και το 1830. Πέθανε το 1858 στα Ανώγεια.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ

Μεγάλη οικογένεια των Ανωγείων που προέρχεται από τους Καλλέργηδες. Αρχηγός του οίκου φαίνεται πως είναι κάποιος Ιωάννης που την εποχή της Ενετοκρατίας ήταν καπετάνιος στα Ανώγεια. Παντρεύτηκε Ενετή αρχοντοπούλα την εποχή της άλωσης του Ηρακλείου από τους Τούρκους.

Το 1821 λέγεται πως αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους μια ομάδα Κεφαλογιάννηδων στο σημείο όπου μέχρι σήμερα ονομάζεται "Αποκεφαλισμένοι". Διακρίθηκε για τους αγώνες του το 1821 ο Νικόλαος Κεφαλογιάννης ο οποίος υπήρξε και ποιητής.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.